LKQ ELIT

Загальні збори АІДА 2020

8 січня 2021

«Об'єднуватися разом – це початок, триматись разом – це прогрес, працювати разом - це успіх» – Генрі Форд.

Під таким гаслом 23 грудня 2020 відбулася онлайн зустріч членів АІДА, на якій учасники асоціації підвели підсумки непростого 2020 року та визначили стратегію спільної роботи на майбутнє. Чергові звітно-виборні Загальні Збори членів АІДА відкрила генеральний директор АІДА Вікторія Черкач, наголосивши, що спільне опрацювання та вирішення поточних актуальних проблем учасниками незалежного ринку автокомпонентів, особливо на законодавчому рівні, необхідне для розвитку aftermarket в Україні.

В рамках Загальних Зборів учасники обговорили проблеми незалежного ринку автокомпонентів та внесок асоціації у їх вирішення. 

Зі звітом про діяльність АІДА у 2020 році виступила Вікторія Черкач, серед позитивних моментів відмітивши – швидке відновлення роботи сфери обслуговування і ремонту авто та торгівлі автозапчастинами під час весняного локдауну, успішну протидію неправомірним масовим затримкам митного оформлення вантажів компаній-членів АІДА, що мали місце у вересні 2020, скасування акцизу при імпорті базових олив та інших мастильних матеріалів, проведення прес-брифінгу АІДА «Нелегальний імпорт автозапчастин. Загрози для економіки та споживача», розвиток комунікації з органами влади тощо.

Загальні Збори затвердили Стратегічний план діяльності АІДА. До ТОП-10 напрямків роботи на 2021 рік увійшли:

  1. Сприяння детінізації економіки та «обіленню» ринку.
  2. Участь у законотворчій діяльності щодо системи обов’язкової періодичної технічної перевірки придатності до експлуатації зареєстрованих автотранспортних засобів.
  3. Створення рівних умов для роботи на ринку технічного обслуговування нових транспортних засобів для авторизованих та неавторизованих сервісних центрів, для виробників ОЕМ та ІАМ.
  4. Сприяння застосуванню в Україні справедливих та обґрунтованих обмежувальних заходів щодо імпорту автозапчастин в Україну.
  5. Мінімізація зловживань за допомогою спрощеної системи оподаткування, фіскалізація торгівлі автокомпонентами та стимулювання покупця отримувати фіскальний чек при їх покупці.
  6. Врегулювання проблемних норм законодавства у сфері трансфертного ціноутворення.
  7. Запровадження обов'язкового обміну інформацією про митну вартість товарів при здійсненні імпорту між Мінфін/Держмитслужба України та уповноваженими органами країн-експортерів.
  8. Сприяння зміні неправомірної практики підвищення митної вартості, в тому числі при імпорті автозапчастин, що мають велику вагу та ін.
  9. Популяризація діяльності асоціації у ЗМІ, сприяння залученню до асоціації нових членів.
  10. Представництво в громадських радах, робочих групах при державних органах, бізнес-коаліціях для створення рівних умов ведення бізнесу без корупції.

Важливим питанням порядку денного Загальних Зборів стали також вибори Правління АІДА. До складу новообраного Правління увійшли 5 представників провідних міжнародних компаній виробників та імпортерів автокомпонентів: Роман Романик (IHR), В’ячеслав Ломейко (KYB), Кузьма Олексій (Magneti Marelli Aftermarket Sp. z o.o.), Олег Варварський (Еліт Україна) та Костянтин Казиміренко (Есо-Автотехнікс).

Членами Ревізійної комісії стали: Костянтин Копанічук (Азія Парст Україна), Михайло Поліщук (Омега) та Денис Полоз (Юнік Трейд).

Відвертий та продуктивний діалог членів АІДА підтвердив важливість об’єднання в рамках асоціації компетенцій учасників сфери aftermarket задля формування рівних та справедливих умов діяльності на українському ринку автокомпонентів.