LKQ ELIT

Зміни у відповідлальності за порушення ПДД

19 лютого 2021

Народні депутати парламенту сьогодні, 16 лютого, прийняли в другому читанні законопроект №2695, який передбачає збільшення штрафів для водіїв і пішоходів за порушення ПДР. 

Після того, як цей проект закону підпише президент Володимир Зеленський і його опублікують в офіційній пресі, в Україні мінімальний штраф за порушення ПДР збільшиться до 510 грн.

Стільки грошей доведеться заплатити, наприклад, за те, що не користуєшся ременем безпеки, за неосвітлений номерний знак, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора та ін.

За втечу з місця ДТП винуватцям доведеться платити не 255 гривень, як зараз, а 3,4 тисячі гривень. Стільки ж доведеться заплатити державі і за перевищення швидкості в містах та селах більш ніж на 50 км/год.

Якщо водій створить аварійну ситуацію, то йому доведеться заплатити 1 445 гривень. Якщо порушення ПДР призвело до аварії, то тоді штраф складе 850 гривень.

За керування автомобілем без прав штраф складе 3,4 тис. гривень. Якщо права «забув удома», то тоді доведеться заплатити 425 гривень.

Штраф за п’яне водіння збільшується з 10,2 тисяч до 17 тисяч гривень з позбавленням водійських прав на рік. За повторне порушення протягом року штраф збільшиться до 34 тисяч гривень з позбавленням прав на три роки.

Якщо водія в третій раз помітять п’яним за кермом, то тоді його оштрафують на 51 тис. грн, позбавлять прав на 10 років і конфіскують автомобіль.

За ДТП в стані алкогольного сп’яніння, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, каратимуть замість штрафу позбавленням волі на строк до 3 років. Якщо травми важкі, то винуватця можуть «посадити» на 8 років.

Якщо є потерпілий, то покарання складе до 10 років позбавлення волі, а якщо жертв кілька, то до 12 років.

 

Джерело: mmr.net.ua