LKQ ELIT

Нові штрафи за порушення ПДР

19 березня 2021

16 березня, офіційно опубліковано Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”, який ВР прийняла 16 лютого.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Притягнути водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що сповільнюють реакцію можна буде протягом року з моменту вчинення правопорушення. До ухвалення змін, цей термін складав три місяці.

– Посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Перший раз доведеться поповнити бюджет на 17 000 грн та попрощатись з правами на один рік. За повторне порушення протягом року передбачено покарання у розмірі 34 тисяч грн і позбавлення прав вже на 3 роки. Якщо ж водій сяде за кермо п’яним втретє, то за це передбачений штраф у 51 тисячу грн, а також громадянина позбавлять прав на 10 років з конфіскацією його транспортного засобу. Окрім цього, до особи може бути застосовано адміністративний арешт строком до 15 діб.

– Встановлено, що вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди за її участю алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, – тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 34 тис. грн або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб – накладення штрафу у розмірі 34 тис. грн або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб.

– КК доповнюється статтею 286-1, яка передбачає покарання за скоєння ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, у результаті якої потерпілий отримав травми середньої тяжкості у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження, водієві загрожуватиме позбавлення волі на строк від 3 до 8 років та позбавлення прав терміном від 5 до 8 років.

Якщо сталася ДТП з летальним результатом, то водій який перебував у стані сп’яніння може бути позбавлений волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на такий же термін.

За ДТП з декількома жертвами водій може бути отримати покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 12 років з позбавлення прав терміном від 7 до 10 років.

– Окрім цього збільшується розмір штрафів. Так, за їзду без шолома чи з непристебнутим паском безпеки, доведеться заплатити 510 грн.

– Перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш як на 20 км/год, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів обійдеться у 340 грн, або у 510 грн за проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, порушення правил обгону, порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами, розмови по мобільному без використання пристроїв для розмов без використання рук, а так само порушення правил навчальної їзди.

Джерело: mmr.net.ua