LKQ ELIT

Електронні права в “ДІЯ” – ваш офіційний документ

5 вересня 2021

Електронні документи з’явилися в Україні відносно недавно. При цьому вони мають таку ж законну силу, як їх фізичні аналоги.

Прецедент з штрафом за електронні водійські права трапився кілька тижнів тому. Так, водій подав позов до суду про оскарження постанови від поліції за керування транспортними засобами без посвідчення водія.

На водія наклали штраф на підставі ч. 1 ст. 126 КУпАП, яка передбачає штраф у розмірі 425 грн. У позові водій підкреслив, що у нього дійсно не було з собою паперових документів, тому він пред’явив всі необхідні документи в додатку “Дія”.

Незважаючи на те, що згідно із законом електронні документи мають таку ж юридичну силу як і “паперові”, в поліції вимагали саме фізичні оригінали документів від водія.

Під час судового розгляду вдалося з’ясувати, що водій є зареєстрованим користувачем додатки “Дія” та дійсно пред’явив документи співробітникам поліції в електронному вигляді.

В результаті суд прийшов до висновку, що водій не порушив ПДР, коли пред’явив електронні права замість паперових, так як така можливість прописана в постанові КМУ №956 від 23.10.2019. Таким чином, суд скасував неправомірну штраф поліції, а також ще раз підтвердив, що водій не зобов’язаний мати при собі документів на право керування в “паперовому” вигляді.

Джерело: mmr.net.ua