LKQ ELIT

STARLINE. Правильний підхід до двигуна та автовласника

5 вересня 2021

Більшість споживачів обирають продукт дуже прискіпливо: важливо, щоб він виконував свою функцію, але при цьому немає бажання переплачувати за бренд або непотрібний функціонал. Саме таким товаром є моторні оливи Starline.

З урахуванням можливостей сучасного масового виробництва, термін «доступний» аж ніяк не синонім низької якості або поганих характеристик. Оливи Starline є оптимальним співвідношенням сучасних технологій в області мастильних матеріалів і привабливої ​​ціни. Чому ми вважаємо його оптимальним? Розберімося разом.

Не всім потрібна «спортивна» олива

Часто імениті бренди в області мастильних матеріалів люблять використовувати в рекламних кампаніях акцент на «перевірені на перегонах». На людину, не знайому з суттю питання, така реклама діє: якщо олива від виробника N працює в боліді, значить, двигун мого автомобіля вона врятує від будь-яких навантажень.

Але ж якщо подумати – умови роботи мастильного матеріалу в перегонному автомобілі і «звичайному» дуже різняться. Наприклад, термін роботи «спортивної оливи» – одні перегони, після якої воно зливається. А ось в картері легковика моторна олива працює тисячі кілометрів пробігу. Болід заправляють якісним спеціальним паливом, а ми заправляємося де можемо. Не маючи ніякого поняття, що за таблиця Менделєєва плавно перетікає в бак разом з «95-м фірмовим».

Якщо сформулювати коротко, то продукт для спорту повинен витримати короткочасне пікове навантаження дорівнює одному змаганню. А «громадянська» моторна олива повинна зберігати свої властивості тривалий період, у взаємодії з кислотами (побічний продукт згоряння неякісного пального).

То як зрозуміти, що олива може витримати «марафон» у двигуні автомобіля? Подивитися на допуски міжнародних організацій і ознайомитися з результатами лабораторних випробувань!

Допуски

Отже, якщо вивчити характеристики продуктів під маркою Starline – моторні оливи Diamond 5W40 і Vision 10W40. Спочатку відзначимо, що в'язкість даних продуктів (10W40 і 5W40) є найбільш поширеною і потрібною для українського автопарку легкових автомобілів.

Далі звернемо увагу, що обидва продукти відповідають вимогам SL / CF по API (Американський інститут, який розробив загальноприйняту міжнародну класифікацію ПММ). Таке маркування говорить про універсальність застосування: клас SL – для бензинових моторів, а CF – для дизельних.

Оливи, відповідні SL, можуть застосовуватися в багатоклапанних, турбованних моторах розробки від 2000-го року. Відповідають підвищеним вимогам по екології та енергоощадженню. Природно, що Diamond і Vision підходять і для двигунів старішої розробки. Згідно API, оливи класу SL можуть замінити мастильні матеріали попереднього класу SJ і нижче.

Багато сучасних автомобілів (особливо бюджетні) виходять з конвеєра з перевіреними часом силовими установками, які були розроблені в 90-х. Так що клас SL дозволяє охопити максимально широкий спектр – від популярних у нас Daewoo до порівняно нових конструкцій від західних брендів.

Клас API CF формулює наступне: моторні оливи для дизельних двигунів з розділеним уприскуванням, що використовують паливо з високим вмістом сірки. Належність до класу CF також має на увазі наявність присадок, які ефективно запобігають відкладенню і нагару на поршнях і поршневій групі.

Фізико-хімічні характеристики

А тепер глянемо на отримані в лабораторії цифри. Почнемо з температури застигання. Для Diamond 5W40 це мінус 36 градусів за Цельсієм, а для Vision 10W40 – мінус 33 градуси. Для нашого клімату такі морози – малореально явище. Тому Starline не підведе взимку і захистить мотор від «сухого» пуску.

Друга цифра, на яку варто звернути увагу – це лужне число. Воно показує, наскільки ефективно присадки нейтралізують кислоти, що утворюються при згорянні палива і окисленні оливи. Через те, що пальне у нас часто з домішками, то і кислотність підвищена. Це загрожує корозією і забрудненням деталей двигуна. Цілком достатнім вважається 8 мг КОН / г, і сильно завищувати це число небажано. Висока лужність негативно впливає на інші, не менш важливі, компоненти пакета присадок. У випробовуваних олив Starline даний показник приблизно однаковий – понад 9 мг КОН / г.

Показник номер три – індекс в'язкості. Він демонструє, наскільки олива піддається впливу температури навколишнього середовища. Наприклад, чи приводить зниження навколишньої температури до загустіння моторної оливи та погіршення прокачуваності. Чим вище цей індекс, тим краще. Наприклад, для мінеральних олив без в’язкісних присадок індекс в'язкості складає 85-100, олива з в’язкісними присадками і синтетичні можуть досягати значень 120-150.

При заявленій виробником нормі 140 у Diamond 5W40 індекс в'язкості склав 156. У його більш густого побратима, Vision 10W40, норма становить 135, а за фактом випробувань - 141.

Також дуже непоганий результат у обох продуктів по сульфатній зольності - 1,15%. За міжнародними вимогами в моторних оливах для бензинових двигунів, сульфатна зольність не повинна перевищувати 1,5%, для дизельних двигунів малої потужності - 1,8%. Суть в тому, що при згорянні оливи окремі хімічні компоненти (що містяться в присадках) можуть утворювати золу. Вона налипає на поверхні, що труться об ДВС і це призводить до зносу. Тому наявність таких компонентів необхідно контролювати.

Висновок: основні показники Vision 10W40 і Diamond 5W40 кажуть, що дані продукти підходять для експлуатації в умовах українських реалій. Як в плані нейтралізації кислот через низькоякісне пальне, так і стосовно до стійкості кліматичних перепадів.

Формула якості

Хороші характеристики розглянутих олив базуються на двох стовпах: якісній сировині та культурі виробництва. Що стосується сировини, Starline виготовлені з базових олив високого ступеня очищення і присадок від фірм Infineum і HiTECH. Варто зауважити, що, попри велику кількість брендів мастильних матеріалів, реальних виробників присадок можна порахувати на пальцях однієї руки. Наукові дослідження в цій області коштують недешево, тому тільки дуже великі корпорації можуть собі їх дозволити. Компанія Infineum в нинішньому вигляді – дітище двох гігантів: Shell і ExxonMobil (до речі, в кожному третьому автомобілі «працюють» хімічні продукти від Infineum). А змішується «коктейль» з базової оливи та високоефективних присадок на заводі з сучасним обладнанням і сертифікованим по ISO.

Резюме

Давайте коротко підсумуємо: Starline Vision 10W40 і Diamond 5W40 – оливи, оптимально відповідні для багатьох автомобілів в Україні за класифікацією API та в'язкості. Обсяги замовлення, відомий всім клієнтам «ЕЛІТ-Україна» бренд і відсутність посередників в ланцюжку «виробник-імпортер-клієнт» дозволяє забезпечити доступну ціну. І при цьому – використовувати для виготовлення олив Starline компоненти від світових лідерів в області виробництва присадок і базових олив. Що, своєю чергою, забезпечує хороші характеристики продуктів, підтверджені лабораторними випробуваннями. Таким чином, ми вивели формулу розумного вибору моторної оливи, де за знаком «дорівнює» стоїть відповідь – Starline.

Код товару Об’єм Характеристики
S NA V-1 1 л.

Напівсинтетична олива STARLINE VISION

SAE: 10W40

API: SL/CF

S NA V-5 5 л.
S NA V-30 30 л.
S NA V-205 190 л.
S NA D-1 1 л.

Cинтетична олива STARLINE DIAMOND

SAE: 5W40

API: SL/CF

S NA D-5 5 л.
S NA D-30 30 л.