LKQ ELIT

Гальмівна рідина: основні характеристики та рекомендації

15 листопада 2021

Заміна гальмівної рідини кожні 2 роки

Гальмівна рідина, як і будь-які інші технічні рідини в автомобілі, має своє призначення і в комплексі являє собою невід’ємну складову. В загальних рекомендаціях– завжди є інформація про те, що її потрібно змінювати кожні два роки. Часто запитують, чи справді це потрібно. Відповідь: так, для безпеки водія та безпеки інших учасників дорожнього руху. Звісно ж виникає наступне питання: «чому»? Волога і забруднення складають серйозну загрозу для якості гальмівної рідини. Найпоширеніші гальмівні рідини (DOT 3, DOT 4 і DOT 5.1) гігроскопічні, тобто притягують воду. Ця властивість означає те, що температура кипіння різко падає (3 % води вже може знизити температуру кипіння більш ніж на 70 °C). Якщо гальма сильно завантажені (наприклад, при інтенсивному міському рухові, навантаженій машині або в гірській місцевості), може утворюватися водяна пара. Водяна пара стискається, таким чином унеможливлює тиск в гальмівній системі. Вода також може замерзати при температурі нижче 0 °C і блокувати гальмівну лінію.

Окрім небезпеки того, що гальма більше не працюють належним чином, наявність води також створює ймовірність корозії. Це стосується і дуже дорогих частин ABS та системи контролю стабільності. Заміна таких деталей може бути досить дорогою.

Як вода може потрапити в гальмівну рідину?

Нижче наведені причини, через які вода може потрапити в гальмівну рідину:

1) в упаковці: після відкриття та / або через дихаючі властивості певних пластикових упаковок. Таким чином у випадку тривалого зберігання рекомендується зберігання в банках.

2) шляхом потрапляння води в головний / гальмівний циліндр

3) шляхом потрапляння води в з'єднання труби / шланга

4) при доливанні (повітря також містить водяну пару)

На жаль, цим проблемам майже неможливо запобігти, тому ми рекомендуємо міняти гальмівну рідину принаймні кожні два роки.

Три основні групи гальмівних рідин:

Ми виділяємо три основні групи гальмівних рідин:

1) Гальмівна рідина на основі ефірів полігліколю (найчастіше використовуються: DOT 3, DOT 4, DOT 4+ LV, DOT 5.1). Колір: прозорий або бурштиновий (не штучно забарвлений).

2) Гальмівна рідина на основі силіконових рідин (DOT 5). Колір: фіолетовий.

3) Гальмівні рідини на основі мінеральної оливи. Колір: найчастіше зелений.

Примітка: до 1976 року гальмівні рідини на основі полігліколевого ефіру були забарвлені в синій колір.

Вище перелічені три типи гальмівних рідин НІКОЛИ не слід змішувати разом!

Гальмівні рідини на основі ефірів полігліколю в принципі взаємозамінні. Однак, може бути рекомендовано саме DOT 3. Найчастіше це відбувається тому, що використовувані ущільнювальні матеріали менш стійкі до гальмівної рідини DOT 4.

DOT 4 чи DOT 4+ LV?

Для більшості транспортних засобів, вироблених після 2007 року, виробник вказує, що DOT 4 + LV є обов'язковою. З нашого досвіду ми знаємо, що цей факт мало відомий.

Ця гальмівна рідина має так звану «низьку в'язкість». Низька в'язкість важлива для хорошої роботи гальмівної системи в холодних умовах. Ця гальмівна рідина також спеціально розроблена для автомобілів із системами ABS, ESP та ASR. Щоб ці системи могли швидко реагувати, потрібна рідина DOT 4 + LV. DOT 4 + LV також має високу «вологу точку кипіння». Це знижує ймовірність утворення бульбашок пари і зменшує здатність рідини кипіти.

Зверніть увагу: на ковпачку резервуара для заправки головного гальмівного циліндра часто вказано «DOT 4», але насправді часто потрібна DOT 4 + LV. Досить часто це не вказано на резервуарі! (зверніться до посібника користувача автомобіля). Гальмівна рідина DOT 4 + LV більше, ніж відповідає вимогам ISO 4925 класу 6 і може використовуватися завжди, коли рекомендується DOT 4. Найкраще завжди використовувати DOT 4 + LV, навіть якщо вказано DOT 4.

Різниця між сухою і вологою точкою кипіння

Стандарт DOT вказує точку кипіння гальмівної рідини. Розрізняють:

• Суха точка кипіння, коли гальмівна рідина містить 0 % води.

• Волога точка кипіння, коли спостерігається максимальне насичення більш ніж 3 % води.

Поради:

• Надавайте перевагу використанню гальмівної рідини з герметично закритої упаковки.

• Виберіть розмір упаковки так, щоб не утворювалось зайвого залишку.

• Гальмівна рідина може впливати і на деякі види фарб, тому, якщо рідина пролилася, необхідно ретельно промити забруднене місце водою, але в жодному разі не протирати.

• На веб-сайті MPM (www.mpmoil.nl) ви можете легко і швидко знайти інформацію про те, яка гальмівна рідина призначена для конкретного автомобіля.

Підсумок:

• Замінюйте гальмівну рідину щонайменше кожні два роки. Це може врятувати життя! (Інтервал заміни гальмівної рідини, як правило, один раз на два роки, в деяких випадках — один раз на рік).

• Ніколи не змішуйте основні групи гальмівних рідин разом!

• У автомобілях з 2007 року частіше всього слід використовувати гальмівну рідину DOT 4+ LV, хоча це не завжди чітко зазначено на упакуванні гальмівної рідини.

• DOT 4+ LV також можна використовувати, якщо рекомендовано DOT 4. Радимо використовувати DOT 4+ LV, також тоді, коли рекомендовано DOT 4.