LKQ ELIT

В Україні видаватимуть нові посвідчення водія: що зміниться

19 листопада 2021

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 22 вересня 2021 року № 1007, запроваджуються нововведення щодо видання посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Про це розповіли на офіційному порталі МВС. Наприклад, у посвідченнях водія буде зазначатися відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду “78” у графі 12 посвідчення. За наявності такої відмітки водії зможуть керувати авто лише з АКП, а за її відсутності — з будь-якою. Зміни не зачеплять тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше.

Термін чинності результату успішно складеного теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС збільшили від 3 місяців до 2 років. Але не довше, ніж термін дії свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів.

Водіям більше не потрібно надавати документи, що підтверджують навички керування при відкритті нижчої категорії або категорії з причепом (ВЕ, В1Е, СЕ, С1Е, DE, D1E).

На посвідченні водія інформація щодо обмежень у керуванні транспортним засобом буде відображатися у вигляді кодів, як у країнах ЄС, а не піктограм, як раніше. Зокрема, відображатимуться у вигляді кодів:

  • медичні причини обмежень (окуляри, слухові апарати, протези кінцівок тощо);
  • пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, пристосована педаль зчеплення, модифіковані гальмівні системи тощо);
  • керування транспортним засобом лише в денні години, лише без пасажирів, у межах міста/регіону тощо.

Також оптимізовано процес прийняття іспитів:

  • у разі одночасного відкриття двох категорій іспити складаються за вищою з них (окрім категорій B1, B, BE). Зокрема, при відкритті категорій С та С1 теоретичний та практичний іспити складаються лише за категорією С;
  • при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому декількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією.

Джерело: mmr.net.ua