LKQ ELIT

Cпецифікація API SN Plus (SN +): все, що вам потрібно знати

20 грудня 2021

Багато сучасних автомобілів оснащені бензиновими турбодвигунами прямого впорскування, так званими двигунами TDGI. TDGI означає: пряме впорскування бензину з турбонаддувом (Turbocharged Direct Gasoline Injection).

API SN PLUS — це нова стандартна(!) вимога до моторних олив, спеціально розроблена для двигунів TDGI. Ця вимога містить додатковий елемент для захисту двигуна від низькошвидкісного передчасного запалювання (LSPI, LowSpeed Pre-Ignition). LSPI — це відомий ризик для цих типів двигунів. Моторна олива з правильною формулою допомагає запобігти виникненню LSPI.

MPM пропонує для вас продукти зі специфікацією API SN Plus:

Поточний асортимент MPM містить два продукти зі специфікацією SN Plus:

Моторна олива MPM 5W-30 Premium Synthetic DX1

Моторна олива MPM 5W-20 Premium Synthetic DX1

Що таке LSPI (низькошвидкісне передчасне запалювання)?

Низькошвидкісне передчасне запалювання (LSPI) — це ненормальне явище, яке виникає під час запалювання при низьких оборотах двигуна та великому навантаженні. Паливна суміш безконтрольно запалюється до того, як свічка запалювання дасть іскру. Безконтрольне запалювання паливної суміші, LSPI, може здійснювати значний тиск на циліндр, і його можна розпізнати за звуком (стукотом). LSPI може завдати серйозної шкоди, наприклад, спричинити тріщини поршнів.

Було проведено різні дослідження причин його виникнення. Визначено, що LSPI виникає через утворення «гарячих точок» в камері згоряння, коли залишкова олива в циліндрі контактує з краплями палива.

Ці «гарячі точки» створюють умови для займання до того, як запалюється іскра. Важливим рішенням щодо значного зниження вірогідності LSPI є адаптація формули моторної оливи. Ось чому тепер існує стандартна вимога API SN Plus.

Як моторна олива може допомогти запобігти LSPI?

Наступні фактори відіграють роль в утворенні LSPI: конструкція двигуна, склад палива та склад моторної оливи. У більшості випадків LSPI можна запобігти, якщо використовувати моторну оливу із певний складом. Значну роль відіграє саме склад присадок. Використовуючи певний тип присадок, ймовірність виникнення LSPI значно зменшиться. Застосування інших присадок, наприклад молібдену, також значно сприяє профілактиці LSPI. Основні показники моторної оливи завжди повинні базуватися на цих адаптованих формулах, у цьому випадку для забезпечення внутрішньої чистоти двигуна та нейтралізації кислот. Також правильний вибір базової оливи для моторної оливи відіграє роль у запобіганні LSPI. Моторні оливи з цією адаптованою рецептурою відповідають новій вимозі API SN Plus.

Висновок:

  • LSPI (низькошвидкісне передчасне запалювання) позначає небажане та передчасне запалювання паливної суміші до того, як запалюються іскри.
  • LSPI — надзвичайно небажане явище, яке може за короткий час спричинити значні пошкодження двигуна, наприклад, порвані поршні.
  • LSPI часто виникає у „зменшених” двигунів TDGI.
  • Склад правильної моторної оливи, як базової, так і добавок, гарантує, що LSPI більше не виникатиме або виникатиме значно рідше.
  • Для запобігання LSPI була введена нова «стандартна» вимога API для всіх виробників автомобілів: API SN Plus.
  • У кількох виробників автомобілів були власні вимоги до моторної оливи (OEM), адаптовані для запобігання LSPI.
  • MPM пропонує моторні оливи з цією новою вимогою API SN Plus.

Рекомендації:

  • Завжди використовуйте правильну вказану моторну оливу. Відхилення можуть спричинити дуже серйозні пошкодження двигуна.
  • Будьте уважні до сигналів (звуків в діапазоні низьких швидкостей), які вказують на LSPI, і негайно вживайте відповідні заходи (Примітка: Можливо, замовник заправив двигун неправильною моторною оливою).
  • LSPI виникає лише з бензиновими двигунами із прямим впорскуванням, і часто завдає серйозної шкоди, наприклад, поршням.