LKQ ELIT

В Україні повернули обов’язковий техогляд, але не всім

28 січня 2022

Технічний контроль сільгосптехніки було скасовано у 2014 році. Тепер його потрібно проходити кожні два роки.

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за повернення техогляду для сільськогосподарської техніки. Відповідний проект закону №6070 “Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу” підтримали 234 народні депутати.

Законопроектом знову запроваджується періодичний технічний контроль придатності до експлуатації технічних засобів для агропромислового комплексу (його скасували у 2014 році). Проходити його потрібно кожні два роки.

Нова сільськогосподарська техніка віком до трьох років звільняється з технічного контролю. Уживані комбайни, трактори та інші технічні засоби старше трьох років повинні пройти технічний контроль протягом трьох місяців після дати реєстрації.

Окрім того, проект закону наділяє новими повноваженнями Міністерство аграрної політики. Воно зможе затверджувати типи сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів та змінного причіпного обладнання, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

Також міністерство зможе призначати підприємства, установи та організації, які наділять повноваженнями реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку сільгосптехніки.

Джерело: mmr.net.ua