LKQ ELIT

Чи дозволено керувати автомобілем з пластиковими накладками на номерних знаках?

14 липня 2022

Чи дозволено керувати транспортним засобом із пластиковими накладками чи решітками на номерних знаках? Дуже часто про це запитують автовласники на форумах та соцмережах. В одній з таких справ адвокати доводили в суді, що основним критерієм для можливості керувати автомобілем з такими предметами є читабельність номерних знаків.

Нещодавно працівники поліції зупинили автомобіль, на номерних знаках якого була встановлена прозора пластикова накладка. Вони звинуватили водія у тому, що номерні знаки закриті іншими предметами, що перешкоджає їх читабельності.

Водій заперечував, та наголошував, що прозора пластикова накладка жодним чином не впливає на їх читабельність. Зокрема з відстані 20-ти метрів.

Працівники поліції вказані пояснення проігнорували та винесли відносно водія постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності. Підстава – частина 6 статті 121 КУпАП. Розмір штрафу 850 грн.

Кермувальник не погодився з діями працівників поліції та оскаржив вказану постанову у судовому порядку.

У суді зазначили, що для того, щоб встановити чи дійсно плівка перешкоджає чи ускладнює ідентифікацію символів номерного знаку, необхідно здійснити вимір 20 метрів, як того вимагає вказана норма права та встановити наявність чи відсутність правопорушення.

Отже, належним доказом правопорушення, передбаченого частиною 6 статті 121 КУпАП, є замір відстані на місці вчинення правопорушення під час його вчинення. Що і підтверджувало б факт того, що плівка перешкоджає чи ускладнює ідентифікацію символів номерного знаку з відстані 20 метрів. Проте таких замірів до суду працівник поліції не надали.

З дослідженого відеозапису з нагрудного відеореєстратора, судом встановлено, що на номерному знаку транспортного засобу містилися прозора, злегка затемнена поліетиленова плівка, яка візуально не перешкоджала ідентифікації символів номерного знака автомобіля.

Така плівка дозволяла прочитати усі символи номерного знаку, а тому не могла вважатися предметом, який закриває номерний знак.

З урахуванням зазначеного, суд зробив висновок, що вказана плівка, як покриття на номерному знаку, не підпадає під визначення частини 6 статті 121 КУпАП, оскільки читабельність номерних знаків не порушена. З урахуванням зазначеного, суд визнав постанову поліції незаконною та скасував її (Постанова суду від 05.07.2022 у справі № 536/1798/21).

Таким чином, основним критерієм для можливості керувати транспортним засобом з встановленими на номерних знаках додатковими предметами є читабельність цих номерних знаків з відстані 20 метрів. Хоча насправді, практична цінність таких накладок на номерних знаках не є переконливою.

Джерело: mmr.net.ua