LKQ ELIT

Чи можна використовувати стартерний автомобільний акумулятор у джерелах безперервного живлення?

18 листопада 2022

На це питання можна відповісти подвійно, з одного боку – так, автомобільний акумулятор такий же елемент живлення, як і герметичні акумуляторні батареї, що не обслуговуються для джерел безперервного живлення, але з іншого боку його використання в циклічних системах безперервного живлення вкрай небажані для самої акумуляторної батареї.

Чому не рекомендується використовувати автомобільні акумулятори у джерелах безперервного живлення?

По-перше: попри те, що автомобільний акумулятор – відмінне джерело електричного живлення, який витримує великі пускові моменти та струми, є один важливий момент – він не любить розряду нижче 70% у зв'язку з низьким циклічним ресурсом заряд-розряд, а також глибоких розрядів - до 20-30% від номінальної ємкості, що в системах безперервного живлення відбувається досить часто.

При використанні його в автомобілі він завжди знаходиться на постійній підзарядці від генератора автомобіля, середній термін служби в такому випадку у нього 5-7 років. Працюючи ж у системах безперервного живлення через низьку кількість циклів заряд-розряд автомобільний акумулятор витримає в кращому разі 1-2 роки, залежно від частоти та глибини циклів заряд-розряд.

По-друге: при використанні в джерелах безперервного живлення автомобільного акумулятора, окрім сильного падіння терміну служби, падає і його номінальна місткість у міру використання, а також кількість електричної енергії, що віддається від нього. Якщо допускати часті глибокі розряди відбуватиметься сульфатація пластин, яка зазвичай є незворотним процесом і надалі акумулятор буде неможливо зарядити через місткість, що впала.

По-третє: більшість автомобільних акумуляторів не герметичні та в міру використання виділяють водень, що дуже небезпечно в закритих і житлових приміщеннях.

Яку акумуляторну батарею краще використовувати у джерелі безперервного живлення?

Вище ми розглянули основні недоліки автомобільних акумуляторів під час використання їх у джерелах безперервного живлення. Всіх цих недоліків позбавлені герметичні акумуляторні батареї, що не обслуговуються. Циклічний ресурс цих батарей набагато вищий, ніж у автомобільних акумуляторах – становить від 400 циклів і вище. Їх можна розміщувати в житлових приміщеннях через відсутність виділення водню, а також вони не вимагають періодичного заливання дистильованої води.

Так, ціна їх вища, але в перерахунку на період використання вони виграють, середній термін їх служби становитиме 6-9 років.

Висновок:

Якщо у вас вже є акумулятори, і вони автомобільні, використовуйте їх, але враховуйте їх недоліки: не допускайте глибокого розряду, розміщуйте їх у нежитлових приміщеннях, що провітрюються. Тим, хто тільки планує купівлю батареї для безперебійника, зробіть вибір у бік герметичних акумуляторних батарей, що не обслуговуються, для джерел безперервного живлення типу AGM або GEL, вони призначені для цієї роботи. Так, вони коштують дорожче, але порахувавши тривалість терміну служби та безпечніше використання вони у вас вийдуть дешевшими та надійнішими.