LKQ ELIT

Як захистити автомобіль від граду?

13 липня 2023

Що робити, якщо на вашу машину разом із дощем раптом посипалися крижинки значного калібру?

Град – короткочасне і нечасте явище, але шкоди автомобілю може завдати справжнісінького. Ніяких особливих хитрощів із захисту машини від граду немає, але слід знати кілька простих дій, які не відразу згадаєш, якщо стихійне лихо почнеться раптово.

  • Потрапивши під град, важливо діяти швидко. Він рідко триває більше за чверть години, але шкода, якої він завдає автомобілю, майже не залежить від тривалості.
  • Не панікуйте. Градини діаметром близько 1 см не залишають вм’ятин на автомобілі. Але якщо розміри градин наближаються до 2 см, слід подумати про захист автомобіля.
  • Краще зупинитися. Швидкості градин, що падають, і машини в русі під час зіткнення підсумовуються, посилюючи наслідки.
  • Озирніться. Найпростіше – заїхати машиною під те або інше укриття. Таким може стати навіс АЗС, шиномонтажу або паркування, тент придорожнього ресторану, великий міст або шляхопровід – звісно, відповідно до правил дорожнього руху і з оляду на безпеку оточуючих. У крайньому разі підійде дерево – його крона не затримає градин, але хоча б частково погасить їх кінетичну енергію. Щоправда, старі дерева небезпечні тим, що в разі сильного шквалу можуть «опустити» одну-дві гілку вниз.
  • Якщо варіантів із зовнішнім притулком немає, подумайте, чим можна вкрити автомобіль з наявних у вашому розпорядженні речей. Як правило, салонні килимки та піддон із багажника стають непоганим захистом, також підійде ковдра або плед, пляжна підстилка, рушник – що товще, то краще.
  • Але перш ніж вибігати під град, подумайте, які частини автомобіля будете вкривати. Зазвичай є сенс насамперед рятувати пофарбовані кузовні деталі, оскільки їх рихтування та фарбування у багатьох випадках коштують дорожче, ніж заміна скла. А з кузовних деталей найцінніша – дах, оскільки вона є незнімною деталлю.
  • Краще повністю укрити від граду одну деталь, ніж частково кілька. Адже якщо, наприклад, на тому ж даху є хоча б кілька великих пошкоджень, його все одно доведеться перефарбовувати, незалежно від кількості вм’ятин.
  • Якщо град все ж таки пошкодив вашу машину, майте на увазі: сьогодні є технології, які дають змогу вирівняти невеликі вм’ятини без подальшого перефарбовування. Тому почніть пошук варіантів із ремонту звернення до майстрів так званого «безфарбувального рихтування».

Джерело: mmr.net.ua